donderdag 3 oktober 2013

Studenten ondersteunen in de wijk



 
Het project Handen Ineen in Leeuwarden West opent op 3 oktober een wijkleerbedrijf. In samenwerking met Calibris, gemeente Leeuwarden en het Friesland College wordt aan 8 studenten een volstrekt nieuwe en unieke opleiding in de wijk aangeboden.
 
Handen Ineen stelt binnen de zorg de wens en de levensstijl van de cliënt centraal. Uitgangspunt is dat de wijkbewoner de regie houdt en zijn levenswijze binnen zijn sociale netwerk kan blijven voortzetten. De buurtvrouw van Handen Ineen is inmiddels in de wijk een vast aanspreekpunt en persoonlijke wensen die de buurtvrouw in de wijk tegenkomt, krijgen vanaf nu ook een plek binnen het wijkleerbedrijf.
 
Verbeteren van de leefbaarheid
Het wijkleerbedrijf is bedoeld voor mensen met enige afstand tot de arbeidsmarkt, die bij voorkeur ook wonen in dezelfde wijk. Binnen het wijkleerbedrijf kan men werkervaring opdoen, een opleiding volgen, werknemersvaardigheden leren en zich oriënteren op scholing en/of werk in de zorgverlening. Het geeft studenten de kans om in een beschermde omgeving, buiten de school, praktijkervaring op te doen en een actieve bijdrage te leveren aan het verbeteren van de leefbaarheid in de wijk. Ze krijgen de kans om betekenisvol deel te nemen aan de maatschappij. Ze krijgen een zorgopleiding op niveau 1 en 2.



 
Aanvullende dienstverlening in de wijk
De leerlingen gaan zich richten op aanvullende dienstverlening aan inwoners met maar een heel klein sociaal netwerk. Het gaat daarbij om activiteiten die anders eenvoudig door de kinderen of de buurt opgepakt zouden worden. Bijvoorbeeld het samen doen van de boodschappen of het onderhouden van de tuin.
 
Het mooie is dat we met het wijkleerbedrijf ook meteen een vangnet creëren voor bewoners in de wijk waarvan de kinderen ver weg wonen”, aldus Hendrikje Waterlander, buurtvrouw van Handen Ineen. “Niemand in de wijk hoeft hierdoor in de kou komen te staan”.
 
Ook de wijze van leren in nieuw. ’s Ochtends komen de studenten bijeen om geschoold te worden in de werkzaamheden die die dag op het programma staan. Aan het eind van de dag komen de leerlingen weer bij elkaar om ervaringen uit te wisselen en om te bespreken wat goed ging en waar de scholing nog extra aandacht verdient.
 
 
Leeuwarden West
Het Wijkleerbedrijf is gevestigd in Westeinde en van daaruit wordt hulp en ondersteuning geleverd in de wijken. Uitgangspunt is dat de plek waar hulp en ondersteuning geboden wordt, maximaal 15 minuten fietsen van het Wijkleerbedrijf verwijderd is.
 
Het wijkleerbedrijf wordt in de toekomst uitgebouwd naar bredere mogelijkheden om zoveel mogelijk inwoners van de wijk mee te laten doen aan de maatschappij.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten