donderdag 6 juni 2013

Wijkleerbedrijf Leeuwarden West



In september start in Leeuwarden West een wijkleerbedrijf. Werkzoekenden met een grote afstand tot de arbeidsmarkt kunnen in het Wijkleerbedrijf werkervaring opdoen, een opleiding volgen, werknemersvaardigheden leren en zich oriënteren op scholing en/of werk in de zorgverlening.

Het Wijkleerbedrijf zal ondersteunend zijn aan het lopende project Handen Ineen. Het biedt aanvullende hulp en ondersteuning (niet-geïndiceerde zorg) op het terrein van wonen, zorg en welzijn in de wijk. De diensten die geleverd worden dragen bij aan het verhogen van de kwaliteit van leven, de versterking van zelfredzaamheid van mensen, de leefbaarheid en sociale cohesie in de wijk. Het Wijkleerbedrijf werkt daarbij nauw samen met de vier Buurtvrouwen en de zorgteams van het project Handen Ineen.
De activiteiten van het Wijkleerbedrijf zijn een aanvulling op de zorg die vanuit AWBZ of WMO wordt geleverd. De dienstverlening van het Wijkleerbedrijf ligt op het grensvlak van informele en professionele hulp. Daar waar een klein (sociaal) netwerk is of geen, kan het Wijkleerbedrijf een ‘ op maat‘ oplossing bieden. Bijvoorbeeld bij hulp bij het boodschappen doen, bij het samen ondernemen van sociale activiteiten of bij kleine klussen in of rondom het huis. Het Wijkleerbedrijf begeeft zich daarmee op het grensvlak van formele en informele zorg, verbindt deze en vult de leemtes aan.

Werkzoekenden kunnen vrijwilligers zijn binnen het project Handen Ineen of zijn kandidaten vanuit de WSW, WSW en Wajong. Het wijkleerbedrijf geeft hen de kans om in een beschermde omgeving, buiten de school, praktijkervaring op te doen, een opleiding te volgen en een actieve bijdrage te leveren aan het verbeteren van de leefbaarheid in de wijk. Deelnemers krijgen de mogelijkheid om met directe coaching betekenisvol te participeren in de maatschappij.
Zij krijgen een vaste plek in een van de zorgteams van Handen Ineen.

Het wijkleerbedrijf is een initiatief van Palet, Calibris, De Friese Poort en de gemeente Leeuwarden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten